Noile Clase Energetice

Acasa

-

Noile Clase Energetice

Noile Clase Energetice

Clasele energetice s-au modificat pentru aparatele electrocasnice incepand cu 1 Martie 2021. Vechea clasificare energetica de la A+++ la D va fi inlocuita cu clasificarea de la A la G.

Dupa cum se poate observa din grafic, echivalenta vechilor clase energetice cu cele noi nu este una directa, noua clasa energetica a unui produs fiind influentata in mod direct de consumul efectiv si nu neaparat de vechea clasa energetica. Astfel, produsele care aveau clasa A+++ de consum vor avea putea echivalenta in clasele B si C din noua clasificare, clasa A++ va acoperi clasele C, D si E iar clasa A+ va avea echivalent in clasele E si F.

Important de retinut: Eficienta energetica a produsului achizitionat nu se schimba. Ceea ce se modifica este clasificarea, adica litera de pe eticheta, nu eficienta energetica.

Acest nou sistem se aplica urmatoarelor grupe de produse:

  • Frigidere si congelatoare
  • Masini de spalat, uscatoare
  • Masini de spalat vase
  • Televizoare si afisaje electronice
  • Becuri si lampi

Ce este eticheta energetica

Eticheta energetica are scopul de a arata clientilor toate datele privind eficienta energetica, pentru a permite o comparatie mai buna in raport cu alte produse. De-a lungul timpului, electrocasnicele au devenit mai eficiente din punct de vedere al costurilor si al consumului energetic.

Ce se modifica la eticheta energetica

Dupa cum se poate vedea din imaginea alaturata, cea mai semnificativa schimbare la noile Etichete energetice (imaginea din dreapta) este eliminarea claselor plus de eficienta energetica, de exemplu A+++. In viitor, clasificarea se va face de la A la G. De asemenea, se vor folosi noi metode pentru masurarea consumului de energie si pentru determinarea clasei etichetei. In plus, vei putea sa extragi informatii suplimentare despre produs in mod direct prin intermediul unui cod QR afisat pe eticheta energetica. Codul QR te redirectioneaza catre o baza de date administrata de UE din 01.03.2021. Aici poti vizualiza si descarca fisele tehnice pentru toate aparatele care necesita noua eticheta energetica. Accesul la baza de date se poate face si prin Internet.

De ce s-au modificat clasele energetice

Clasifica aparatura pe o scara de la A la G, in functie de cantitatea de energie consumata

Ii ajuta pe consumatori sa economiseasca bani alegand produse care consuma mai putina energie

Poate incuraja intreprinderile sa proiecteze produse care consuma mai putina energie

Aparatele din clasa A (verzi) au cel mai mic consum de energie, de aceea sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic. Aparatele din clasa G (rosii) au cel mai mare consum energie.

Normele UE privind etichetarea energetica se aplica, de asemenea, anumitor „produse cu impact energetic”, adica bunuri sau sisteme care afecteaza consumul de energie in timpul utilizarii. Ele nu se aplica produselor second-hand sau vehiculelor utilizate pentru transportul de persoane sau bunuri.

Eticheta energetica UE pentru produse a sprijinit consumatorii si cumparatorii profesionisti in cautarea si selectarea produselor eficiente din punct de vedere energetic de mai bine de 25 de ani. In plus, eticheta a condus la dezvoltarea de produse inovatoare eficiente. Datorita ofertei si cererii de produse de economisire a energiei, consumul de energie si costurile energetice ale aparatelor au fost reduse dramatic.

Schema de etichetare A +++ / G utilizata in prezent a devenit mai putin eficienta. Scala de etichete mixte care implica multe „+“ nu mai este foarte transparenta si majoritatea produselor se afla deja in clasele de top 2-3 astazi. Astfel, este dificil pentru consumatori sa distinga cele mai eficiente produse.

Prin urmare, Uniunea Europeana a revizuit si optimizat eticheta in functie de nevoile utilizatorilor. Noua eticheta care va fi introdusa in magazinele fizice si magazinele online incepand cu 1 martie 2021 va include doar clasele de etichete de la A la G. Nivelurile pentru cursuri vor fi actualizate periodic.

Care sunt noile caracteristici esentiale ale noii scheme de etichetare?

Va exista o singura scara comuna pentru toate produsele, inclusiv numai clasele A pana la G. Nu vor mai exista extensii la clasele A +.
Eticheta va fi legata de o noua baza de date a produselor din UE printr-un cod QR. Baza de date ofera informatii suplimentare despre produse pentru toate produsele etichetate pentru cumparatori, comercianti cu amanuntul, precum si pentru supravegherea pietei.

Mai multe informatii despre Etichetele Energetice puteti gasi aici:

http://energie.gov.ro/etichetare/

https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/labels-markings/energy-labels/index_ro.htm

Iti venim in intampinare cu peste 5000 de articole Electronice, Electrocasnice si IT la preturi reduse cu livrare rapida oriunde in Romania.

Emil Racovita 70, Voluntari, Ilfov

office@teez.ro

+4 0742 117 767

© TeeZ. Toate drepturile rezervate. Oferit de LumaDesign

MobilPay - Netopia Payments

Magazin online furnizat de SC VODIXAD SRL (CUI: RO43035762). Toate preturile prezentate pe site contin TVA si Taxa Verde.